Впечатления от USB-микроскоп Bresser - 15 Ноември 2013 - Блог Ботаника - Ботаника
Вече сме на нов адрес: www.botanica.gallery. We are moved to new location: www.botanica.gallery.
Хербариум SOA - Катедра Ботаника - Аграрен университет - Пловдив

Ботаника / хербариум SOA

оценете сайта botanica.ovo.bg
Общо отговори: 354
От януари 2017 се преустановяват регистрациите на нови потребители на този адрес. Сайтът е преместен на адрес www.botanica.gallery, където ще откриете много повече възможности.
Ако желаете, можете да се регистрирате в него от тук.
Препоръчваме на потребителите на сайта botanica.ovo.bg да си направят регистрация в новия сайт
www.botanica.gallery
Ще откриете над 1500 снимки на растения, жив персонален чат и възможности за добавяне на коментари. Ще имате личен профил със стена, на която да споделяте свои снимки или връзки към интересни публикации.

Блог Ботаника

Главна » 2013 » Ноември » 15 » Впечатления от USB-микроскоп Bresser

Kiril_Stoyanov
15.11.2013
Впечатления от USB-микроскоп Bresser

Вече два пъти LIDL пуска за продажба дигиталния USB-микроскоп Bresser Junior DM400 и често ме питат дали си заслужава цената. Купих такъв микроскоп и ще споделя впечатленията си за него.


Към микроскопа в комплекта са включени: диск със софтуер, кутия с 5 микроскопски препарата, предметни и покривни стъкла за временни препарати, препараторни игли и пинцети.


Стативът на микроскопа е без препаратоводител. Фокусирането става чрез движение на предметната масичка с помощта на винта, който е с ръкохватки от двете и страни. Няма макровинт, тъй като промяната на фокусното разстояние не е голяма. Всички части на механиката са пластмасови.


При необходимост, микроскопът може да се извади от статива и да се наблюдават повърхности на големи обекти, които не могат да се поставят на масичката. Това позволява правенето на макроснимки.


Смяната на обективите става с движение на ръкохватка върху тубуса на микроскопа. Тя директно сменя лещи, които са част от един и същ обектив. Върху тубуса са също бутоните за регулиране на режима и силата на осветлението.


Режимът може да е за отразена, за преминаваща, или за комбинирана светлина. Има и бутон за заснемане на обектите.


Камерата на микроскопа е с ниска разделителна способност: 640x480 пискела. Върху кутията е написана друга максимална разделителна способност, с уточнение, че се постига софтуерно.

Приложеният към микроскопа диск включва драйвър за камерата и софтуер за заснемане и обработка на снмките.
Впечатленията ми за драйвъра са лоши. Драйвърът забива, което води до увисване на целия компютър. Тествах го на два различни компютъра и проблемът се оказа един и същ. Оказа се по-късно, че той е напълно излишен, защото драйвърът по подразбиране на Windows върши абсолютно същата работа, при това без да създава проблеми.
Приложеният софтуер за заснемане и обработка е Phоtomizer, и по принцип е безплатен.

Препоръчвам вместо тази програма да използвате безплатните микроскопски  програми (ProScope и MiCam) - имат повече опции и са по-удобни.

Включените в комплекта микроскопски препарати са на 4 растителни обекта (прерези от стъбла и епидерма от лук) и един животински (крак на муха). Препаратите от растителните обекти са силно преоцветени за да бъдат видими от слабите оптика и камера.


За да сравня, ползвах за тест направен от мен препарат от стъбло на липа (тук - снимка от окуляра на обикновен оптичен микроскоп). Бутонът за снимане, който е върху тубуса се оказа, че не може да се ползва - пластмасовите части на микроскопа вибрират при натискането и фокусът се губи. Снимките са направени с помощта на софтуер за снимане (в случая ProScope).
При смяната на увеличението фокусът се губи напълно и обектът трябва да се търси отново. Основната причина е в пластмасовия статив, който вибрира при смяната на обектива.

При увеличение 20x (реалното е около 2 пъти) се получиха следните снимки:

отразена светлина


преминаваща светлина


комбинирано осветление


При останалите две увеличения образът силно се влошава:

увеличение 80x (реалното е около 6-8 пъти)


увеличение 350x (реалното е 8-10 пъти)


Последното увеличение се оказва, че може да се ползва само при добре оцветени обекти. Оказва се, че участъкът, който снимах с помощта на инвертираната уеб-камера се вижда доста по-добре на същото увеличение (вижте тук). Това важи и за демо-препаратите, въпреки тяхното преоцветяване.
Безцветни растителни обекти (епидерми, сърцевини) се наблюдават трудно. Въпреки това, има начин да се видят някои неща, ако си поиграете с осветлението (вижте тук)

Следва тестът с използването му като ръчен микроскоп. Четирите светлодиода са достатъчни, за да се освети добре обектът и зад него да остане тъмно поле.


Отново увеличението 350x се оказа неизполваемо. Останалите две увеличения показаха сравнително добър резултат (снимките са направени с натискане на бутона за снимане върху корпуса на микроскопа):

увеличение 20x - цвят и лист:
увеличение 80x - лист:


Заключение
Микроскопчето не е лошо, но не очаквайте много от него. Реално представлява уеб-камера със статив.
Предимствата му са възможността за фокусиране и комбинираното осветление. Става за заснемане на сравнително едри обекти на слабо увеличение. Използвам го когато искам да направя снимка от лупа, със софтуер, различен от включения в комплекта.
Недостатъците са много - пружиниращ статив, слаба разделителна способност, практическа липса на контраст. Софтуерът е неподходящ, а драйвърът - практически неизползваем.
Мисля, че цената (70 лева), на която се предлага е малко завишена.


Преглеждания: 4212 | Добавено от: Kiril_Stoyanov | Тагове: микроскоп | Рейтинг: 5.0/2
Общо коментари: 0
Име *:
Email:
Код *:

коментарите на български с латиница се изтриват без да се четат(печат|print)
споделете в социалните мрежи


Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0
Хостнат от
ovo.bg